STARTA

GÖR DRINKIQ-QUIZET NU

STARTA

Hur mycket vet du om alkohol?

Hur lång tid tar det för levern att bearbeta en enhet sprit?

1 timme

Det tar ungefär en timme att bearbeta en standarddrink.

NÄSTA

Att dricka alkohol innan bilkörning kan påverka din/dina …

Alla alternativ ovan

Alkohol påverkar ditt omdöme, din reaktionstid och din syn. Det kan medföra allvarliga konsekvenser för dig, dina kära och för andra. Var på den säkra sidan och kör inte bil om du druckit alkohol. Är det mindre sannolikt att du kör alkoholpåverkat med denna kundskap?

Ja Vet inte

Om du vill skära ner på kalorierna i det du dricker ska du bara dricka vin. Öl och sprit är fettbildande.

Falskt

Det är ungefär 100 kalorier i ett glas vin på 150 ml. Som en jämförelse innehåller 45 ml sprit ungefär 98 kalorier och en flaska öl på 33 cl innehåller cirka 150 kalorier. Kom ihåg att kalorierna i din dryck beror på alkoholens styrka, mängden du dricker och andra ingredienser i drycken.

NÄSTA

Om du behöver nyktra till bör du ...

Inget av detta hjälper

När du har börjat känna av effekterna av alkohol kan du inte påskynda kroppens elimineringsprocess. Alternativen ovan kan möjligen få dig att känna dig piggare, men de kommer inte att göra dig nyktrare.

NÄSTA

Blir man full snabbare om man blandar öl, vin och sprit?

Falskt

Det här är en vanlig myt. Alkohol är alkohol, oavsett om den kommer från öl, vin eller sprit. Effekten beror på hur mycket alkohol du dricker, inte vad du dricker.

NÄSTA

Män och kvinnor med samma kroppsstorlek som dricker samma mängd alkohol känner av alkoholens effekter på samma sätt

Falskt

Levern bearbetar alkohol via ett enzym som kallas alkoholdehydrogenas eller ADH. Kvinnor har mindre ADH-enzym i kroppen. Det innebär att de kan dricka samma mängd, men känna av effekterna mer.

NÄSTA

Innan du dricker alkohol bör du ...

Alla alternativ ovan

Ät alltid mat och drick vatten när du dricker alkohol. Att äta bromsar absorptionen av alkoholen i blodomloppet genom att hålla kvar den i magsäcken längre. Vatten förhindrar att du blir uttorkad. Planera alltid din hemfärd – kör aldrig när du har druckit.

NÄSTA

Barn kan dricka en liten mängd alkohol för att förstå hur man dricker ansvarsfullt som vuxna

Falskt

Barn och minderåriga ska aldrig dricka alkohol. Det finns många skador förknippade med alkoholkonsumtion i tidig ålder, bland annat försämrad hjärnutveckling, ökad risk för psykiska störningar, alkoholförgiftning och olyckor.

NÄSTA

Vilket av följande innehåller mest alkohol?

Alla innehåller lika mycket

Alkohol är alkohol. Ett standardmått öl, vin eller sprit innehåller alla samma mängd alkohol. Effekten beror på hur mycket du dricker, oavsett vad du dricker.

NÄSTA

Är det ett hälsosammare alternativ att dricka öl än ett glas vin eller en blandad spritdryck som till exempel en cocktail?

Falskt

En standardmängd sprit, öl eller vin innehåller alla samma mängd alkohol. Ett standardglas innehåller i allmänhet ca 18 ml alkohol. Effekten på din kropp beror på hur mycket du dricker, inte vad du dricker.

NÄSTA

Känner du nu att du vet mer om alkohol och dess effekter på kroppen?

Gör om testet