Kezdés

TÖLTSD KI A DRINKIQ TESZTET MOST

Kezdés

Mennyit tudsz az alkoholról?

Ha vezetés előtt alkoholt fogyasztasz, az a következőket befolyásolja:

A fentiek mindegyike.

Ha alkoholos befolyásoltság alatt vezetsz, az a döntési képességedre, a koordinációdra és a látásodra is befolyással van.  Súlyos következményekkel járhat rád, a szeretteidre és másokra nézve egyaránt.  Menj biztosra, és ne vezess, ha ittál. Ezen információk birtokában kisebb-e a valószínűsége annak, hogy alkoholos befolyásoltság alatt vezess?

Igen Nem vagyok benne biztos

Alkoholfogyasztás előtt:

A fentiek mindegyike

Ha alkoholt fogyasztasz, mindig egyél valamit, és igyál vizet. Az evés lelassítja az alkohol véráramba való felszívódását, ugyanis az elfogyasztott ételnek köszönhetően az alkohol hosszabb ideig marad a gyomorban. A víznek köszönhetően hidratált maradsz. Mindig tervezd meg a hazajutásodat – soha ne vezess, ha ittál.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

Ha kevered a sört, a bort és a szeszes italokat, gyorsabban berúgsz.

Hamis

Ez egy közkeletű tévhit. Az alkohol az alkohol, mindegy, hogy sör, bor vagy szeszes ital formájában fogyasztod. A hatás attól függ, hogy mennyit iszol, és nem attól, hogy mit iszol.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

Az alábbiak közül melyik tartalmazza a legtöbb alkoholt?

Mindegyik ugyanannyit tartalmaz

Egy egységnyi adag szeszes ital, sör vagy bor, ugyanannyi alkoholt tartalmaz. Egy egységségnyi ital alkoholtartalma általában 10 gramm körül van. A szervezetre gyakorolt hatást az határozza meg, hogy mennyit iszol, és nem az, hogy mit iszol.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

A gyerekeknek szabad egy kevés alkoholt inniuk, hogy megtanulják, felnőttkorukban hogyan fogyasszanak felelősen alkoholt.

Hamis

A gyerekeknek és a kiskorúaknak soha nem szabad alkoholt inniuk. A korai életkorban történő alkoholfogyasztás rengeteg kárt okozhat, például káros hatással lehet az agy fejlődésére, továbbá növeli a mentális betegségek, az alkoholmérgezés, a sérülések és a balesetek kockázatát.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

Ha kevesebb kalóriát kívánsz bevinni a szervezetedbe ital formájában, akkor csak bort szabad innod. A sör és a szeszes italok hizlalnak.

Hamis

Egy átlagos 2 dl pohár bor nagyjából 200 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen 25 ml szeszes ital mintegy 50 kalóriát, egy 330 ml-es dobozos sör pedig nagyjából 150 kalóriát tartalmaz. Ne feledd, hogy az italban lévő kalóriamennyiség az alkohol erősségétől, a felszolgált adag mennyiségétől, valamint a kedvenc italodba kevert egyéb összetevőktől és mix-alapanyagktól függ.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

Ha egy azonos súlyú férfi és nő ugyanolyan mennyiségű alkoholt iszik, egyformán érzik annak hatását.

Hamis

A máj az alkoholt egy alkohol-dehidrogenáz (ADH) nevű enzim segítségével bontja le. A nők szervezete kevesebb ADH enzimet tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha a férfiakkal azonos mennyiségű alkoholt isznak, erősebben érzik a hatásait.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

A sörivás egészségesebb egy pohár bor vagy kevert ital, például koktél fogyasztásánál?

Hamis

Egy egységnyi adag szeszes ital, sör vagy bor, ugyanannyi alkoholt tartalmaz. Egy egységnyi italban általában 10–15 ml az alkoholtartalom. A szervezetre gyakorolt hatást az határozza meg, hogy mennyit iszol, és nem az, hogy mit iszol.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

Ha ki kell józanodnod, akkor:

Ezek egyikétől sem fogsz kijózanodni

Amikor már kezded érezni az alkohol hatását, nem tudod felgyorsítani az alkohol szervezetedből való kiürülését. A fentiektől talán éberebb leszel, de nem fogsz tőlük kijózanodni.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

Mennyi idő alatt bont le a máj egy egységnyi alkoholt?

1 óra

Egy egységnyi alkohol lebontása nagyjából egy órába telik.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS

Úgy érzed, hogy most már többet tudsz az alkoholról és annak a szervezetre gyakorolt hatásairól?

Szeretnéd újra kitölteni a tesztet?