ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΚΑΝΤΕ ΤΟ DRINKiQ ΚΟΥΙΖ ΤΩΡΑ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Πόσα γνωρίζετε για το αλκοόλ;

Η κατανάλωση οινοπνεύματος πριν την οδήγηση μπορεί να επηρεάσει…

όλα τα παραπάνω

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, επηρεάζει την κρίση, τον συντονισμό και την όραση σας. Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για εσάς, τους αγαπημένους σας και τους άλλους. Λειτουργείστε εκ του ασφαλούς και μην πίνετε πριν οδηγήσετε. Με αυτές τις πληροφορίες, είναι πλέον λιγότερο πιθανό να οδηγήσετε υπό την επήρεια αλκοόλ;

Ναι Δεν είμαι σίγουρος

Άνδρες και γυναίκες ίδιων διαστάσεων που πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ νιώθουν με τον ίδιο τρόπο την επίδραση του αλκοόλ.

ΛΑΘΟΣ

Το συκώτι επεξεργάζεται το αλκοόλ μέσω ενός ενζύμου που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονάση ή ADH. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη ποσότητα του ενζύμου ADH στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώσουν την ίδια ποσότητα, αλλά να νιώσουν πιο έντονα την επίδρασή του.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Ποιό από τα ακόλουθα περιέχει το περισσότερο αλκοόλ;

Όλα περιέχουν το ίδιο

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ. Μία συνήθης μερίδα μπύρας, κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού περιέχουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Η επίδραση εξαρτάται από το πόσο πίνετε, όχι από το τι πίνετε.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Πριν καταναλώσετε αλκοόλ, θα πρέπει...

Να κάνετε όλα τα παραπάνω

Πάντοτε να τρώτε και να πίνετε νερό όταν καταναλώνετε αλκοόλ. Το φαγητό επιβραδύνει τον ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ από το αίμα, κρατώντας το για περισσότερο χρόνο στο στομάχι. Το νερό σας διατηρεί ενυδατωμένους. Πάντοτε να προγραμματίζετε πώς θα επιστρέψετε σπίτι – ποτέ μην πίνετε και οδηγείτε.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Εάν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες στο ποτό σας, θα πρέπει να πίνετε μόνο κρασί. Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη παχαίνουν.

ΛΑΘΟΣ

Υπάρχουν περίπου 100 θερμίδες σε ένα ποτήρι κρασί 148 ml. Συγκριτικά, 44 ml οινοπνευματωδών ποτών περιέχουν 98 θερμίδες και ένα μπουκάλι μπύρα των 355 ml περιέχει περίπου 150 θερμίδες. Θυμηθείτε ότι οι θερμίδες του ποτού σας θα εξαρτηθούν από την περιεκτικότητα του αλκοόλ, το μέγεθος της μερίδας και οποιαδήποτε άλλα συστατικά ή ποτά ανάμειξης που απολαμβάνετε στο αγαπημένο σας ποτό.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Πόσο χρόνο χρειάζεται το συκώτι σας για να επεξεργαστεί μια μερίδα αλκοόλ;

1 ώρα

Το συκώτι χρειάζεται περίπου 1 ώρα για να επεξεργαστεί 10γρ. αλκοόλ.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Η ανάμιξη μπύρας, κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών προκαλεί ταχύτερη μέθη:

ΣΩΣΤΟ

Πρόκειται για έναν συνηθισμένο μύθο. Το αλκοόλ είναι αλκοόλ, είτε προέρχεται από μπύρα, κρασί ή άλλα ποτά. Η επίδραση εξαρτάται από το πόσο πίνετε, όχι από το τι πίνετε.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Το να πίνουμε μπύρα είναι πιο υγιεινό από το να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί ή ένα ανάμεικτο οινοπνευματώδες ποτό, όπως κοκτέιλ;

ΛΑΘΟΣ

Μια κανονική μερίδα οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας ή κρασιού περιέχει την ίδια ποσότητα αλκοόλης. Ένα κανονικό ποτό περιέχει συνήθως περίπου 18 ml αλκοόλης. Η επίδραση στο σώμα σας καθορίζεται από την ποσότητα που καταναλώνετε, όχι από το τι καταναλώνετε.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Τα παιδιά μπορούν να πιουν λίγο αλκοόλ για να καταλάβουν πώς να πίνουν υπεύθυνα ως ενήλικες

ΛΑΘΟΣ

Τα παιδιά και οι ανήλικοι δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν αλκοόλ. Υπάρχουν πολλές βλάβες που συνδέονται με την κατανάλωση οινοπνεύματος σε νεαρή ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής της ανάπτυξης του εγκεφάλου, του αυξημένου κινδύνου διαταραχών της ψυχικής υγείας, της δηλητηρίασης από οινόπνευμα, των τραυματισμών και των ατυχημάτων.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Αν θέλετε να συνέλθετε από το ποτό, θα πρέπει...

Τίποτα από αυτά δεν θα σας βοηθήσει να συνέλθετε

Από τη στιγμή που αρχίσετε να νιώθετε την επίδραση του αλκοόλ, δεν μπορείτε να επισπεύσετε την αποβολή του από τον οργανισμό σας. Αυτά ίσως σας κάνουν να νιώσετε μεγαλύτερη επαγρύπνηση, αλλά δεν θα σας βοηθήσουν να συνέλθετε.

ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ

Νιώθετε πως τώρα γνωρίζετε περισσότερα για το αλκοόλ και την επίδρασή του στον οργανισμό;

Πάρτε ξανά τη δοκιμή?